Al meer dan 100 jaar onderscheiden Internationale Bauausstellungen (IBA) zich als invloedrijke instrumenten van de Stadsontwikkeling. Daarbij staat IBA altijd garant voor vernieuwing en een grote stap voorwaarts. IBA is in Duitsland ontstaan en uitgegroeid tot een creatieve aanpak met een bewezen economische impuls voor betreffende gebieden. Met als tastbaar resultaat een fysieke verandering in het gebied. Maar minstens zo belangrijk: een cultuuromslag in denken en werken in en waardering voor het gebied. Een hernieuwde trots, die uitnodigt om te investeren.
Steden en regio’s met buitengewone opgaves kiezen bewust voor de IBA aanpak, als ze voor complexe plekken visionaire en duurzame oplossingen zoeken. Een IBA vindt plaats binnen een bepaald tijdsbestek met een zelf opgelegde verplichting tot realisatie van kwaliteit.
Elk van de tot nu toe gerealiseerde IBA’s had een invloed , die nu nog betekenis heeft. Ze bieden nog steeds inspiratie en innovatie.
Voorbeelden van succesvolle Duitse IBA’s zijn IBA Emscherpark, IBA Sachsen-Anhalt, IBA Hamburg en de IBA’s in Berlijn. Zij bewijzen dat een IBA een gebied daadwerkelijk op de kaart zet en voor transformatie en versterking van dat gebied zorgt.
IBA Parkstad (2013-2022) is de eerste niet-Duitse IBA. Momenteel wordt de IBA aanpak ook toegepast in Basel (2010-2020), Heidelberg (2012-2022), Thüringen (2012-2023), Wien (2016-2022) en Stadtregion Stuttgart (2017-2027).
De IBA’s wisselen actief informatie uit en delen ervaringen. Ook kennis en expertise opgedaan in eerdere IBA’s is toegankelijk voor iedereen. De Duitse IBA organisatie biedt daartoe een platform en stimuleert de onderlinge kennisuitwisseling. Meer informatie daarover is verzameld op www.open-iba-de