7 september 2020
Een meerderheid van de inwoners van Mingersborg staat achter de aanleg van een natuurtransferium. Dat komt waarschijnlijk ter hoogte van de bebouwde komgrens te liggen aan de weg tussen Ubachsberg en het gehucht.
Dat is tenminste de voorkeur die uit een telling is gerold. De gemeente Voerendaal liet op 26 adressen van Mingersborg een peiling uitvoeren. Daarvoor werd gekozen omdat de plek voor een transferium tijdens informatieavonden soms hevige reacties uitlokte. Van de 21 bewoners die reageerden bleken er 14 vóór te zijn. Een meerderheid daarvan koos voor de entree van het gehucht als locatie.
Natuurtransferia zijn onderdeel van het IBA-project Land van Kalk. Ze bestaan uit parkeerplaatsen in een groene omgeving, informatievoorziening, picknickgelegenheid en oplaadpalen voor e-bikes. De plekken sluiten aan op wandel- en fietsroutes. De gemeente Voerendaal en Simpelveld willen met IBA meerdere transferia inrichten rondom het Land van Kalk. In Mingersborg moet het transferium mede een oplossing zijn voor de al jaren durende parkeerproblemen en verkeersveiligheid. Het gehucht kent een vijfsprong en is zeker in het toeristenseizoen druk bezocht. Tussen de 800 en 1000 bezoekers komen op een mooie zondag richting het gehucht.
Meerdere tientallen daarvan maken er ieder uur een tussenstop. Momenteel wordt veel langs de wegen geparkeerd, op de parkeerplaats van de populaire Bernardushoeve (38 plekken) en aan de Achterweg (12). Gebleken is dat het parkeren aan de weg de doorstroming hindert. De snelheid van verkeer op Mingersborgerweg, Achterweg en Vrouwenheide is daarbij regelmatig (veel) te hoog. Bijna 15 procent van alle weggebruikers rijdt te hard. Daarom staan snelheidsbeperkende maatregelen ook op de rol. Verder komt er mogelijk een parkeerverbod langs de doorgaande wegen.
Op het aan te leggen transferium is plek voor het parkeren van circa 50 auto’s. Gemeente Voerendaal én IBA leggen beiden de helft van de benodigde 300.000 euro in. De locatie zal nu verder worden uitgewerkt. Ook de rest van Mingersborg gaat onder de loep. Zo zijn er ideeën geopperd om de fruitboomgaarden van weleer terug te brengen aan de dorpsrand.
Gemeente en IBA willen de inwoners bij de planuitwerking betrekken. Als alles goed verloopt ligt er voor het einde van 2020 een schets. Op dit moment is begonnen met de aanleg van een natuurtransferium bij de Kunradersteengroeve.
Bron: De Limburger
Foto: Luc Lodder